HTML

Albi trópusai

Néha gondolkodom azon, hogy vajon a trópusok listája, ami az irodalomelmélet szerint "kőbevésett", hogyan kapcsolható össze sok mai, kedvtelésből, de művészi szándékkal létrehozott alkotással, a személyiség szuggesztív produktumaival. Egy persziflázs, egy kép-komment, stb. aligha elemezhető klasszikus módszerekkel, pedig az "ékesszóláshoz" van valami közük. Mindegy, már nem fogok irodalomelméletből sem doktorálni:) ...Azért az ember néha ír ilyeneket, tapasztalatból tudom.

Bejegyzések

Kategóriák

Linkblog

Friss topikok

Nyilatkozat. Kijelentjük, hogy teljes mértékben tiszteletben kívánjuk tartani az alkotáshoz fűződő jogokat. Csak a forrás megjelölésével, nem kereskedelmi céllal, egy pontosan körülhatárolt témájú szellemi utazás elmélyítése céljából vettünk kölcsön képeket. A jogtulajdonos kérésre ezeket töröljük. Kérjük, ezen nyilatkozatot egyúttal a kép tulajdonosa fogadja el a kölcsönvételhez történő utólagos hozzájárulásának megszerzésére irányuló kérelemnek.

A bestia simogat

2012.12.29. 06:30 murcielago

Nem bántalak, jó szíved van,

nézd karmom is visszahúztam,

egyet gondolunk mi ketten,

vagyunk, mint két kentaur,

brutálisan élhetünk,

s félreállni is tudunk

 

simogatás.jpg


Kép: Ferdinánd Khnopff (1858-1921)

Tudható, hogy Oidipusz története brutálisan szörnyű, s egyben szívbemarkoló. Bár a Théba-i szfinx –szel - aki tk. egy félig emberi szörnynek számíthatott – annyira jó viszonyba került, hogy elnyerte a hatalmat (ebből a jóviszonyból vezethető le  Khnopff képe), ez a szövetség - Oidipusz részéről a hatalom akarása - az átok megtestesülése.

Már születésekor ismert volt (jóslat), hogy mit fog tenni, s bárhogy igyekezett ezt elkerülni, azt hajtotta végre. Megölte apját, anyjával hált, akitől négy gyermeke született.  Anyja öngyilkos lett, ö vezeklésképpen megvakította magát és elhagyta a várost, két fia egymást ölte meg.

A görögöknél a sors, a végzet témájában az irgalom, a könyörületesség nem automatikusan járt ki a tévedő/átok alatt álló/elbukó hősnek (ahogy lényegében a többi vezető kultúrában sem egyébként). Mindenkinek  meg kell értenie a sorsát, s ha kell, vezekelni is fog érte – üzeni  nekünk Oidipusz. 

Szólj hozzá!

Címkék: saját vers

A bejegyzés trackback címe:

https://murcielago.blog.hu/api/trackback/id/tr394983151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.